16 Ekim 2011 Pazar

Şehitler ölmez. Çünkü zaten ölüdürler!


EN YÜCE MATBU MERTEBE
Türk Silahlı Kuvvetlerinin web sitesinde, matbu şehit beratı. Adınız, ölüm tarihiniz ve fotoğrafınız konduğunda, artık siz de adınıza özel kutsal bir mertebeye ulaşmış olacaksınız. Ama bundan sizin haberiniz bile olmayacak. 
Evet, şehitler ölmez, çünkü zaten ölüdürler.

Yaşarken olduğu gibi öldüklerinde de istatistik olurlar. Ama yaşayan istatistiklere göre daha şanslıdırlar.

Yaşayanlar sayıdan ibarettir. Şehitler ise bir kelebek ömrü kadar da olsa, sayıyla değil, kendi adlarıyla anılırlar. Bir kürsü konuşması üzerine bir cenaze namazı süresince. Ve saatte 10 km hızla giden bir top arabasının üzerinde 200 metre boyunca... Biraz daha şanslıysa, bir günlük gazete haberinin ömrü kadar...

Kapısının önünden geçemeyecekleri adamlar gelir cenazelerine. Omuzları kalabalık paşalar, babaya sarılırlar. Oğulsuz bıraktıkları aileye 'onur' katarlar.

Ve başka çocuklar gözlerini kırpmadan ölüme koşabilsinler diye "şehit" derler o çocuklara…
Ve yüreği yanmış anaları, babaları, eşleri, çocukları isyan etmesinler; "bir evladım daha olsa, onu da veririm" desinler diye...

Oysa canları yanar ölürken o çocukların. Çok yanar. Ve "ateş" emri verenlerin ağzından çıkan bir nefeslik kelimeler kadar kolay çıkmaz o çocukların acıyan canları...

Keşke herkes sussa ve sadece, sadece o ölmüş yoksul çocuklarla onların anaları, yavukluları konuşsa. İçlerindeki bütün devletlerden ve komutanlardan kurtularak konuşsalar...

Konuşsalar ve anlatsalar bize “neden, ne için” öldüklerini…

Konuşabilseler ve onlar karar verebilseler keşke, savaşın gazete manşetlerindeki kadar kahramanca olup olmadığına.

Konuşabilseler ve sorsalar, neden yaşarken beş kuruşluk değerleri yoktur da, ölür ölmez kıymete biniverir hikâyeleri...

Konuşabilseler ve sorsalar, nasıl bir kıvılcım hızıyla unutuluverirler ve kendilerinden önceki ve sonraki şehitlerle birlikte birer istatistik olup donarlar, hiç yaşlanmayacak asker fotoğraflarıyla, bir mezar taşında...

Konuşabilseler ve kendileri karar verebilseler: Ölü bir kahraman mı olmak isterler, uğruna ölümün kutsandığı toprağın altında… Yoksa yaşayan bir fani mi, uğruna yaşanası toprağın üstünde...

Ha devrim şehidi olmuş, ha devlet şehidi...

Ölümle bu kadar sarmaş dolaş olduktan sonra, nasıl ve nerede soluk alacağız?

Ben, çıldırmış kalabalıklar ortasında sesleri bile duyulmayan gencecik çocukların cansız toprağa düştüğü bir ülkede yaşamak istemiyorum.

Ben, ölmenin bu kadar kolay ve yüce, yaşamanın bu kadar zor ve anlamsız olduğu bir ülke de istemiyorum.

İnsanların, dillerinin, adlarının, kimliklerinin, neliklerinin yasaklandığı ya da lütfedildiği bir ülke için mi öldürtüyoruz gencecik çocuklarımızı?

Kürtlerin eşit yurttaşlık taleplerinin karşılanmamasının ne yararı var, o şehitlere, onların analarına, babalarına, eşlerine, çocuklarına?

Bu savaşın, 30 yıllık klişelerle değil, cesur demokratik hamlelerle biteceğini görmek neden bu kadar zor?

Herkes kendini onurlu, itibarlı, sevgili, saygılı bir hayatın içinde bulsa, kim kimi ikna edebilir, katil ya da maktul olmaya?

Hepsi kendi yurttaşımız olan çocuklarımızı birbirine öldürterek mi yücelteceksiniz bu ülkeyi?
İnsanları kendi vergileriyle inşa ettiğimiz en büyük “adalet” saraylarında yargılayıp, kendi vergileriyle yaptırdığımız hapislerde çürüterek mi mutlu olacağız bu topraklarda?

Söylesenize, bu mu sizin uğruna çocuklarınızı öldürttüğünüz vatan?

En mide bulandırıcı savaş pornosuna dönüşen gazetelere bakın. O öldürülmüş çocukların acısından eser görüyor musunuz, o manşetleri atanların yüreğinde?
30 yıldır kaç kez atıldı o manşetler?

Yüz yıllık Kürt politikasıyla, otuz yılın klişeleri arasındaki paralellik sizin de sinirinize, yüreğinize, vicdanınıza dokunmuyor mu?

30 yıl daha aynı manşeti gözünü kırpmadan, eli titremeden atabilecek yayın yönetmenlerine soralım mı, “Kaç yıl daha aynı silahlı, aynı zehirli, aynı öldürücü dili kullanacaksınız?”

O gazetelerde, kalbiyle aklı birbirine küsmemiş insanlar varsa hâlâ, onlara sesleniyorum:

Henüz “son yolculuğuna” uğurlanacak “şehit” mertebesine ermemiş çocuklarımız var. Kimi okuyor, kimi çalışıyor, kimi bıyıkları terlememiş, başında kavak yelleri esiyor…

O klişe mersiyelerinizin içindeki fotoğraflar arasına onları katmayın.

Bu savaşın bitmesini samimiyetle istiyorsanız, bunu bize de gösterin.

Yok, eğer istemiyorsanız, o sahte kahramanlık destanlarınıza yoksul halk çocuklarının değil, kendi adlarınızı yazın!

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu inançla kurtuluş zaferine eriştik yunanlıları denize döktük,Çanakkale'yi geçilmez kıldık daha bir çok örnek sıralayabilirim.Şehitliği tartışmak senin haddine değil bence.İnsanların değer yargılarını,olan bir kaç olayla sarsmaya çalışma Yorg Bey.