6 Haziran 2008 Cuma

"Tuzla'dan Yükselen Çığlığa Sesimizi Katıyoruz"

AYDINLARDAN 16 HAZIRAN GREVINE DESTEK BILDIRISI


Aydınlar tersane işçisini yalnız bırakmadı. Pelin Batu'dan Yavuz Bingöl'e Roni Margulies'den Ataol Behramoğlu'na yaklaşık 50 aydın bir bildiriyle tersanelerde 16 Haziran'da başlayacak greve destek olduklarını açıkladılar.

İstanbul - BİA Haber Merkezi
05 Haziran 2008, Perşembe

Aralarında Oral Çalışlar, Zeynep Tanbay, Semra Somersan, Yavuz Bingöl, Kerem Kabadayı, Behiç Ak, Mazlum Çimen, Reis Çelik, Arif Sağ, Akın Birdal, Mehmet Demir'in de olduğu yazar, milletvekili, gazeteci, demokratik kitle örgütü temsilcisi, milletvekili, yönetmen, sanatçı ve akademisyenlerden oluşan yaklaşık 50 aydın Tuzla tersanelerinde 16 Haziran'da başlayacak greve destek için bildiri yayınlandı.

"Hükümeti uyarmak için işçilerle dayanışma içindeyiz"

Liman Tersane Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası'nın (Limter İş) işçilerin güvenliğinin sağlanması, 7.5 saatten fazla çalışmanın önüne geçilmesi ve Tuzla'da yaşananları bağımısz bir komisyonun denetlemesi talebiyle başlatacağı grev için aydınlar "Hak grevine toplu olarak katılacağız. Sazımızla, sözümüzle, şarkımızla, türkümüzle bu cinayetlere 'dur' diyeceğiz" dedi.

Aydınların bildiride açıkladığı görüşleri şöyle:

"Biz imzası olanlar, cinayetlere göz yuman, yol açan, sebep olan tersanelerin bir an önce hak ettikleri cezalara çarptırılmaları için, yeni ölümlerin önüne geçmek için gerekli tüm hukuksal, idari, teknik tedbirlerin alınması için,

"İşçilerin en temel, en vazgeçilmez haklarına: yaşama; sağlıklı ve güvenli bir iş yerinde insanca çalışma ve örgütlenme hakkına kulaklarını tıkayan, gözlerini kapayan Hükümeti uyarmak için,

"Seslerimizi, ellerimizi, yüreklerimizi birleştiriyoruz ve sonuna kadar tuzla tersane işçileriyle dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz."

Çarşamba günü (11 Haziran) bir basın toplantısı düzenleyeceklerini duyuran aydınların tam listesi şöyle:

ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, milletvekili Akın Birdal, sinema yazarı Alin Taşciyan,müzisyen Arif Sağ, şair Ataol Behramoğlu, akademisyen gazeteci Atilla Özsever,karikatürist, tiyatro yazarı Behiç Ak, kameraman C. Murat Özcan, müzisyen Cahit Berkay,müzisyen Çağatay KadıDeniz Oral, Türkiye Yeşilleri'nden Dr. Ümit Şahin, gazeteciErtuğrul MavioğluEşber YağmurdereliFehim CaculiFeza Kürkçüoğlu, çevirmen, Küresel BAK aktivisti Filiz Ülgüt, Barışarock aktivisti Funda Ata, sanatçı Görkem Yeltan, Küresel Bak aktivisti Gülen Gönül Şahin, CHP Kadın Kolları İl Başkanı Hamiyet Göksu, gazeteci İsmail Saymaz, sanatçı Kerem Kabadayı, müzisyen Korhan Özyıldız, sanatçıLeman Sam, sanatçı Mazlum Çimen, gazeteci - KESK Haber-Sen MYK Üyesi Mehmet Demir, yazar Metin Uca, sanatçı Muammer Ketencoğlu, Doğa ve Macera grubundan Murat Ceylan, sanatçı Nevzat Karakış, iktisatçı, Nilüfer Uğur Dalay, gazeteci Oral Çalışlar, şair yazar Orhan Alkaya, gazeteci - KESK Haber-Sen MYK Üyesi Osman Köse, sanatçı-KEG Aktivisti Pelin Batu, yönetmen Reis Çelik, Şair-aktivist Roni Margulies, TV Programcısı - Yönetmen Rüstem Batum, öğretim üyesi Semra Somersan, müziyen Serap Yağız, müzisyen Suavi, oyuncu Şebnem Köstem, KEG aktivisti Şengül Çiftçi, KEG aktivisti Şenol Karakaş, şair Şükrü Erbaş, müzisyen Taner Öngür, gazeteci yazar Ümit Kıvanç, müzisyenVedat Sökmen, sanatçı Yasemin Göksu, sanatçı Yavuz Bingöl, Küresel Bak aktivisti Yıldız Önen, sanatçı Zeynep Tanbay.(EZÖ)

28 Mart 2008 Cuma

TRT'nin Sanatçısı Kalmayacak, AKP'nin Sesi Olacak


Hükümet, TRT yasasını değiştirerek birçok idare kadrosunu ortadan kaldırıyor; "TRT sanatçıları" da bakanlığa devrediliyor. Haber-Sen'den Demir, tasarının sorunlara çare olmadığını, kadrolaşmanın önünü açtığını söyledi.

İstanbul - BİA Haber Merkezi
27 Mart 2008, Perşembe

Önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelmesi beklenen TRT Kanunu'nda değişiklik tasarısı, kurumun idari yapısını değiştirecek.

Basın, Yayın, İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) Merkez Yönetim kurulu üyesi Mehmet Demir, tasarıyla hükümetin kadrolaşmanın önünü açacağını ve TRT'yi kendi etkisi altına alacağını söyledi.

Sendika, 29 Mart Cumartesi günü İstanbul, Galatasaray Lisesi önünde eylem yapacak. Eyleme, tasarıyla ortadan kalkacak TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası da katılacak. Talep, tasarının geri çekilmesi.

"TRT sanatçısı" kalmayacak

Sadece üç maddeden oluşan tasarıyla bir dizi daire başkanı, müdür, müdür yardımcısı, şef, uzman ve başuzmanın kadroları ortadan kaldırılacak. Ayrıca sanatçılar için de kadro kalmayacak.

Halen bu kadrolarda çalışan insanlar başka kurumlara atanacak. Sanatçılar ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlanacak.  

Demir, tasarının uygulanması halinde TRT'nin bütün müzikal yönetiminin bakanlığa devredileceğini söyledi.

Hükümete göre bu tasarının gerekçesi TRT'nin fazla istihdamdan kurtulması ve özellikle de "yayıncılık vasfı bulunmayan personelin azaltılması."

Kadrolaşma 

Demir'se tasarının amaca uygun olmadığını söylüyor.

"Halen açık bulunan 2 bin kadro var. Bunu ortadan kaldırmak yerine varolan kadroları boşaltıryorlar."

Onun dikkat çektiği bir başka noktaysa, TRT yönetiminin işleri giderek taşeron şirketlere devretmesi.

Taşeron şirketler üzerinden alınan kadrosuz çalışanlar için işe alım koşulları uygulanmıyor, örneğin sınav açılmıyor. Halen TRT'nin İnternet sitesinde bulunan bir iş ilanı bu durumu doğruluyor.

Demir, Ankara'da haber merkezine bu şekilde alınan çalışanların "Meltem TV, Smanyolu TV gibi İslami duyarlılıkları olan yerlerden geldiğini de belirtti.

Demir, tasarıyla TRT içinde her alandan deneyimli çalışanların oluşturduğu ve "ortak akıl üreten" Koordinasyon Kurulu'nun kaldırılmasıyla, "siyasi iktidarca atanan ve yayıncılıkla ilgisi olmayan" genel müdür ve yönetim kurulu karşısında bir denetim mekanizmasının da yok olacağını ekledi.

Genel Müdür İbrahim Şahin, iki kere cumhurbaşkanınca reddedildikten sonra Abdullah Gül'ün gelmesiyle atandığında Ulaştırma Bakanlığı müsteşarıydı.

Ne yapılmalı? 

TRT'nin yeniden yapılanmasının önemine ve aciliyetine katılan Demir'in önerisi bunun yayıncılık alanında uzmanların, akademisyenlerin, örgüt temsilcilerinin katılımıyla ve kamuoyunda tartışılarak yapılması.

"Mali ve idari özerkliğin hayata geçmesi, editoryal bağımsızlığın sağlanması gerekli. Genel müdür seçim süreci değişmeli."

Şu an genel müdür Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) belirlediği adaylar arasından seçiliyor. RTÜK'se siyasi partilerin önerdikleri isimlerden oluşuyor.

Bir diğer öneri de uzmanlardan oluşan bir danışma kurulunun oluşturulması. Taslakta bu sorunlarla ilgili hiçbir şey yok.

"TRT'nin örnek aldığı BBC, RAI, ZDF gibi kurumların hiçbirinde böyle bir uygulama yok. Bu tasarı, TRT'nin özelleştirilmesi demek. Bunu yapamayacakları için de kurumu tasfiye ediyorlar."(EÜ)