22 Haziran 2004 Salı

TGC : Dolapları Arama Kararı Saygısızlık

Daha önce gözaltına alınan 8 kişiden biri olan TRTde işyeri temsilcisi Mehmet Demir fakslı emirle geçici görevle Erzuruma gönderildi. NATO Zirvesi gerekçesiyle dolaplarının aranacağı açıklanan TRT çalışanları, siyah kurdele eylemi yaptı.



İstanbul - BİA Haber Merkezi
21 Haziran 2004, Pazartesi
Daha önce TRT İstanbul Radyosu'nun sekiz çalışanını gözaltına alan polis, NATO Zirvesi'ni gerekçe göstererek şimdi de TRT çalışanlarının dolaplarını arayacak.

TRT'de çalışan ve sendika işyeri temsilcisi de olan Mehmet Demir ise 17 Haziran'da Ankara'dan gelen fakslı emirle Erzurum'a geçici görevle gönderildi.

Mayıs sonunda gözaltına alınan sekiz TRT çalışanı arasında yer alan Demir'e, bir değerlendirme toplantısının ardından, "Erzurum'da 30 günlüğüne görevlendirildiği ve ertesi gün (Cuma) otobüs yolculuğuyla görev yerinde olması gerektiği" bildirildi.

Altı yıldır TRT'de çalışan ve akreditasyon gerektiren pek çok toplantıyı haberci olarak izleyen Demir'in bu görev değişikliği "sürgün" olarak değerlendirildi.

Dolapların aranmasını protesto eden TRT çalışanları ise, yaptıkları toplantılar sonucunda tepkilerini dolaplarına siyah kurdele asarak gösterdiler. Ancak polis şimdilik bir arama yapmadı.

Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) adına Genel Başkan Kemal Keleş, bir basın açıklamasıyla polisin TRT'de başlattığı uygulamayı sert şekilde eleştirdi.

Uygulamalara tepki gösteren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç,"TRT çalışanlarına reva görülen masa ve dolapları arama kararını her kim vermişse saygısızlığı da simgeliyor" açıklaması yaptı.

"Bunu BBC veya RAI'ye yapabilirler miydi?"

Tepkisini "Hangi ülkede Bay Bush ve NATO'cu arkadaşları oraya gidiyor diye ülkenin kamu yayıncılığı yapan kurumunun yayınları böylesine aksatılabilir?" şeklinde gösteren Haber-Sen, "Bunu BBC'ye, RAI'ye ya da ZDF'ye yapabilirler miydi?" diye de sordu.

Personele ait dolapların aranması yanı sıra, TRT çalışanları 22 Haziran'dan itibaren binaya yan kapıdan girip çıkmaya başlayacakları ve 26-27-28-29 Haziran tarihlerinde de TRT radyosunda yayının çok az sayıda kişiyle ve zor koşullarda sürdürüleceğini dikkat çeken Keleş, uygulamaları şöyle eleştirdi :

* Personelin dolaplarında ne küçük Iraklı çocuk ölüleri ne de başlarına torba geçirilmiş çıplak esirler çıkacak. Ne nükleer başlıklar, ne bombalar, ne F-16'lar, ne de çil çil dolarlar.

* Tüm bu kararlar yayından sorumlu yetkililere ve çalışanlara danışılmadan alınıyor, onların tüm itirazlarına kulak tıkanıyor.

* TRT çalışanları merak ediyor ve soruyor: Kimi kime karşı koruyorsunuz?

* Ülkemize, şehrimize soğukkanlı bir seri katil geliyor ve Türkiye'de yetkililer sürekli onu bizden koruma ihtiyacı içine giriyorlar!

Erinç : "Dolap arama saygısızlık"

TGC Başkanı Erinç ise, NATO doruğu nedeniyle alınan önlemlerin kapsamını ve yöntemini eleştirerek "kantarın topuzu kaçırılırken kendine güvenmeyen devlet imajı yaratmak sonucunu doğuracak uygulamalarla karşı karşıya kalıyoruz" dedi.

Uygulamayı anlamanın güç olduğunu açıklayan Erinç, şunları söyledi:

* Bir dizi güvenlik soruşturması sonunda TRT'deki meslektaşlarımıza reva görülen masa ve dolapları arama kararını her kim vermişse saygısızlığı da simgeliyor.

* Kendisini temsil eden görevlilere bile güvenmeyen bir devlet anlayışıyla, tüm yurttaşlara güven duymayı gerektiren demokratikleşme sürecinin başarıya ulaşacağını bekleyenleri karamsarlığa düşürmek tutarlı bir yaklaşım sayılamaz. (EÖ/YS)

Hiç yorum yok: