8 Aralık 2006 Cuma

TRT Çalışanlarına Kadro İmzaları Mecliste


Haber-Sen TRTde geçici personel olarak çalıştırılanların kadroya alınması talebiyle topladığı 2293 imzayı Meclise sundu.Sendika daha fazla imza toplanmasının engellendiğini savundu. Meclis Dilekçe Komisyonu: Personel rejiminde ciddi karmaşa yaşanıyor.

Ankara - BİA Haber Merkezi
07 Aralık 2006, Perşembe
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber Sen) İşçi Sayılmayan Geçici Personel statüsündeki Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) çalışanlarının kadroya alınması talebiyle başlattığı imza kampanyasında 2293 topladı.

Haber-Sen Genel Sekreteri Mehmet Demir, TRT'de geçici personel olarak çalıştırılan 511 kişinin kadroya alınmasını talep eden imzaları, Meclis Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman'a sundu.

Demir, dilekçeyi vermeden önce yaptığı konuşmada, TRT'de "işçi sayılmayan geçici personel" kadrosunda çalışanların ciddi sıkıntılar çektiklerini söyledi.

Geçici kadrolarda 10-15 yıldır çalışan ve yayınlarda ciddi görevler alan personelin iş güvencesi olmadığını ve ücretlerinin düşük tutulduğunu anlatan Demir, "Hükümetin, geçici işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili bir çalışma yaptığını biliyoruz. Buna, TRT'de çalışanların da dahil edilmesini istiyoruz" dedi.

Akman: Personel rejimi konusunda ciddi bir karmaşa yaşanıyor

Komisyon Başkanı Akman da Türkiye'de personel rejimi konusunda ciddi bir karmaşa yaşandığını ifade ederek, yeni bir personel rejimi oluşturulması için yasal çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Geçici işçilerin kadroya alınması yönündeki çalışmaların da sürdüğünü bildiren Akman, çalışmaların tamamlanmasından sonra tasarının TBMM'ye geleceğini hatırlattı.

Akman, TRT'de geçici olarak çalışanların 3 ayrı kadroda hizmet verdiğini ve bu kadrolara 3 ayrı ücret ödendiğini belirterek, "Kurumlar, devlet kadrolarının şişirilmemesi için bazı işleri geçici kadrolu insanlara yaptırmışlar, ancak geçici olanlar sürekli çalıştırılır hale gelmişler" diye konuştu.

Hükümetin, hazırlayacağı yeni tasarıyla geçici işçilerin mağduriyetini gidereceğini savunan Akman, imzaları, Başbakanlık ve ilgili bakanlığa ileteceklerini söyledi.

"İmza sayısının artması engellendi"

Haber-Sen, daha fazla sayıda imza toplanabileceğini fakat bunun engellendiğini savundu.

Haber-Sen, diğer bir sendikanın açıklamasının ardından İstanbul Televizyonu Müdürlüğü'nde toplanan imzaların yırtılarak çöpe atıldığını ve İstanbul Radyosu'nda ise bir şube müdürü açıkça çalışanları imza vermemeleri yönünde tehdit ettiğini öne sürdü.

Bu yapılanların Ceza Yasası'nın "Sendikal hakların kullanilmasının engellenmesi" başlıklı 118. maddesine göre suç olduğunu belirten Haber-Sen, her iki engellemenin de TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney'e bildirdiğini aktardı. (KÖ)